Jak topit a větrat v zimě

Zima nás letos překvapila dříve, než v předchozích letech. Když ale jen trochu zavzpomínáme, zimy dříve bývaly rozhodně delší a tužší. Kromě toho se liší i dnešní domy a způsob, jak je užíváme. V čem se bydlení v novostavbě dnes a dříve liší? Jak dnešní dům vlastně “používat”. A jak v dnešním rodinném domě správně topit a větrat, obzvláště při dnešních cenách energií, aniž bychom vyhazovali peníze za topení oknem?

Cílem dnešních stavitelů je co nejlépe zateplený dům. A to je vzhledem k aktuálním cenám energie správná cesta. Jediná ušetřená energie je totiž ta, kterou nespotřebujeme. Jak ale takový dům používat, co se topení a větrání týče?

Jediná ušetřená energie je ta, kterou nespotřebujeme.

Rozdíly mezi dnešními a dřívějšími rodinnými domy

  • izolační vlastnosti oken
  • síla izolace
  • důslednost při orientaci domu vzhledem ke světovým stranám – počítání s tepelnými zisky ze slunce
  • tepelné ztráty objektu
  • využívání obnovitelných zdrojů

Právě díky vyšší míře zateplení objektů a jejich “utěsnění” spotřebujeme méně energie a tak ušetříme náklady.

Dobře zatepelný dům šetří náklady.

Co se nezměnilo

  • nutnost elektrické přípojky ke každému stavebnímu pozemku
  • obliba krbových kamen jako příjemného doplňkového zdroje tepla
  • zájem o co nejsnazší způsob obsluhy topení
  • zájem o zdravé prostředí nejen pro naše děti
  • potřeba čerstvého vzduchu

Jak správně topit a větrat nejen v zimě

Při rostoucích cenách energie, i přes kvalitní zateplení domů, a vlivem mediálních zpráv pravděpodobně alespoň o něco méně topíme. Pokud někdo topí dřevem a je venku mráz, možná také nechce topit tolik, aby stále nemusel chodit pro další a další polínka.

Podvědomě kvůli zprávám o tom, jak je energie drahá, možná i méně větráme, a to zejména v zimě. Abychom si právě “drahé teplo” nevyvětrali okny. Pravděpodobně na poctivé větrání ani nemáme více času, než jsme mívali dříve. Jak často větráte Vy? Zpravidla jsme schopni si na to udělat čas pár minut ráno, možná v poledne (pracujeme-li doma) a chvíli před spánkem. A to ještě jen tehdy, pokud zrovna není inverze a někdo ze sousedů nepříliš šikovně nezatápí pevnými palivy. Nebo pokud se shodnete s partnerem na tom jak dlouho a jak intenzivně větrat a na jak moc snížit teplotu v ložnici. Ale je to dost pro zdravé prostředí? A jak teda správně větrat v zimě?

Jak často a jak intenzivně větráte v zimě?

Pro zdravé větrání byste museli intenzivně větrat každé ráno zhruba 5-30 minut a opakovat každé 2 hodiny, a to včetně nočních hodin a bez ohledu na venkovní teplotu.

Kvalitní větrání je důležité nejen kvůli množství CO2 ve vzduchu. Velmi důležité je to i kvůli vlhkosti. Množství vlhkosti, kterou “domácnost” vyprodukuje je stále stejná, bez dohledu na to, jak kvalitně postavený dům máte. Možná je i vyšší, protože častěji sušíme prádlo v bytě, než v energeticky náročné sušičce nebo venku při mrznoucím mrholení. Tím vznikají ideální podmínky pro rosení oken a vznik zpočátku neviditelných plísní. Pokud nadměrnou vlhkost neřešíme včas a dostatečně, může to být fatální dokonce pro konstrukci domu, zejména pro dřevostavbu.

Naše doporučení pro správné vytápění a větrání v zimě

  • nepřetápět místnosti, ale ani je nenechávat příliš studené, aby nedocházelo ke kondenzaci případné vlhkosti a její srážení v chladnějších rozích například skleněných výplní
  • pro větrání využívat automatické větrání s rekuperací tepla – pro odvětrání nadbytečné vlhkosti a zajištění přísunu čerstvého vzduchu bez tepelných ztrát
  • využívat elektrické podlahové topení pro pocit tepla od nohou a snížení prostorové teploty bez omezení uživatelského komfortu
  • při topení v krbových kamnech využívat funkci termostatů pro podlahové topení, aby netopilo zbytečně a ohřátý vzduch a odpařenou vlhkost vyvětrat pomocí rekuperace

Větrání s rekuperací zajistí zdravé prostředí a ušetří náklady za vytápění.

Zadat nezávaznou poptávku

Přidat další přílohu

Přihlášení k odběru novinek