Snížení teploty v bytě a vliv na úspory

Nejaktuálnější téma z oblasti vytápění nyní je návrh nové vyhlášky Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) o snížení teploty vytápění místností v budovách v případě nouze. Také Vás v souvislosti s tím napadá mnoho dalších otázek?

Když vyměním kraťasy a tílko za dlouhé kalhoty a svetr, jakou konkrétní úsporu mi přinese snížení teplot v bytě či rodinném domě pro vytápění?

To je pravděpodobně jedna z otázek, která přichází. Pojďte se s námi podívat na shrnutí a konkrétní výpočty při vytápění objektu na komforní a sníženou teplotu.

Jaké jsou aktuální vnitřní výpočtové teploty a na kolik je navrhováno snížení teploty v bytě?

Jaké teploty vycházející z normy (ČSN EN 12831) používáme pro návrhy vytápění bytů a rodinných domů? A jak je navrhováno snížení teploty v bytě pro vyhlášku v případě stavu nouze? Podívejte se do naší přehledové tabulky.

místnosti (trvale užívané)dle normy ČSN EN 12831dle návrhu vyhlášky pro stav nouze
obývací místnosti (obývací pokoj, ložnice, jídelna/jídelna s kuchyňským koutem, dětské pokoje, pracovny aj.) 20 °C18 °C
kuchyně20 °C18 °C
koupelny24 °C19 °C
WC (klozety)20 °C18 °C
předsíň, chodba, zádveří, šatna aj. (vytápěné vedlejší místnosti)15 °C15 °C
schodiště (vytápěná)10 °C10 °C

A to ještě neuvažujeme teploty, na které v domácnostech skutečně vytápíme (ať už proto, že teplotu nelze přesně odregulovat nebo proto, že jsme tak zkrátka zvyklí).

V současné situaci a se zdražováním energií se však budeme muset naučit přemýšlet, jak spotřebu energie (a tedy i náklady) snižovat.

Jakou úsporu mi přinese snížení teploty v bytě pro vytápění?

A teď k tomu zajímavějšímu. Kolik energie nám ušetří snížení teploty na vytápění místností z aktuálních normových hodnot na “nouzové”?

Obecná poučka je taková, že snížením teploty o 1 °C dojde k úspoře tepla na vytápění o 6 %.

Úspory však nelze zcela zobecnit pro jakýkoliv typ objektu. Podívejme se na to proto na našem ideálním modelovém domě dle PENB 2022. Srovnání pro Vás spočítala naše energetická specialistka Veronika. (Více o modelovém domě najdete v našem dřívějším článku Typové stavby.)

Základní charakteristika objektu:

  • 226 m2
  • měrná potřeba tepla na vytápění: 12,8 kWh/m2/rok
  • způsob vytápění: elektrické podlahové topnými kabely doplněné o řízené větrání s rekuperací tepla, klimatizací s možností dotápění ve 2 místnostech a FVE s 8 panely

Pro zjednodušení v tomto článku uvažujeme nízkoenergetický dům vytápěný na jednodnotnou teplotu.

Pro srovnání vedle výpočtu na našem modelovém domě přidáváme výsledek z konkrétního domu jednoho z našich posledních zákazníků, pro kterého jsme zpracovávali PENB, vychází srovnání takto:

MODELOVÝ DŮM
(dotace 500 000 Kč)
REÁLNÝ DŮM
(dotace 200 000 Kč)
dle současné normydle návrhu nové vyhláškydle současné normydle návrhu nové vyhlášky
teplota vytápění22 °C19 °C22 °C19 °C
spotřeba energie na vytápění2,95 MWh2,00 MWh9,49 MWh6,60 MWh

Závěrem: Z hodnot vidíme, že u objektu, který má vyšší výchozí spotřebu se výsledky logicky liší výrazněji, ale procentuálně to vychází podobně. Úspora na vytápění je cca 30 %.

Při snížení teploty pro vytápění objektu z 22 °C na 19 °C je úspora na vytápění cca 30 %.

Závěrem o snižování uživatelského komfortu

A co konkrétního z toho pro mě plyne?

Jak s oblibou říkáme, jediná ušetřená energie je ta, kterou nespotřebujeme.

Jak tedy na to? Pokud se pouze nechci spokojit s budoucím snížením svého uživatelského komfortu? (A to ať už vytápěním na nižší teploty z vlastního rozhodnutí ve prospěch úspor nebo z nařízení či omezením dodávky tepla pro objekt v němž žiji.)

Pokud bydlím v objektu, který nevlastním a je vytápěný plynem, mohu si zatím například zajistit alternativní zdroj vytápění.

fotovoltaika dotace NZÚ

Pokud bydlím (v ideálním případě ve vlastním objektu), mohu udělat spoustu opatření, a to často za možnosti využít dotace z programu Nová zelená úsporám.

Další opatření pro úspory za vytápění:

  • snížení tepelné ztráty objektu (např. revitalizace objektu – výměna oken, dodatečné zateplení apod.)
  • dodatečná instalace řízeného větrání s rekuperací tepla a “udržení” vyrobeného tepla uvnitř objektu (více také v článku Přemýšlejte nad náklady na vytápění včas)
  • lepší využívání regulace mého stávajícího topného systému
  • instalace alternativního a dobře regulovatelného zdroje, případně obnovitelného zdroje energie

Jak zateplení či instalace konkrétní technologie “pohne se štítkem” (PENB) a sníží Vaše náklady na vytápění? To Vám rády spočítají naše energetické specialistky. Zašlete informace o Vašem objektu a svou představu, co byste rádi pro úspory energie udělali a my Vám již poradíme.

Také pro Vás postupně připravujeme další články ze série o úsporách energií a jak jich dosáhnout. V tomto jsme se zaměřili na shrnutí aktuálních informací. V dalších se zaměříme například na tyto otázky:

  • Jaký topný systém lze odregulovat co nejpřesněji na úrovni jednotlivých místností?
  • Co umí kvalitní pokojové termostaty?

Pokud chcete mít přehled o nových článcích, neváhejte se přihlásit k odběru našeho měsíčního newsletteru.

Zadat nezávaznou poptávku

Přidat další přílohu

Přihlášení k odběru novinek