Výběr podlahové krytiny na podlahové topení

Často se nás ptáte, jaká má být podlahová krytina na podlahové topení. Konkrétně na naše elektrické podlahové vytápění (elektricky vytápěnou podlahu realizovanou umístěním odporového topného kabelu do podlahového souvrství). Ničeho se nebojte – zásady jsou jasné a krytin, které můžete použít, je mnoho.

Podlahová krytina na podlahové topení – zásada pro výběr

Bez ohledu na to, jaký typ topného prvku z našeho sortimentu zvolíte, řídíme se vždy jednou hlavní obecnou zásadou:

“Při výběru podlahové krytiny je důležité řídit se výrobcem uváděným tepelným odporem, který musí být menší než 0,15 m2.K/W. Vámi vybraná krytina by výrobcem měla být zároveň označena jako vhodná pro instalaci na elektrické podlahové vytápění. Tepelný odpor podlahové krytiny ovlivňuje výsledný přenos tepla od topných prvků do místnosti. Mimo zmíněný tepelný odpor podlahové krytiny je třeba také zvážit způsob položení podlahové krytiny. Pevné spojení s podkladem (krytina lepená k podkladu) je vhodnější, než plovoucí způsob pokládky krytiny (méně vhodné).”

Tato zásada je důležitá jak pro zachování co nejdelší životnosti podlahové krytiny, tak aby instalovaný topný výkon byl dostačující pro dosažení požadovaných teplot v místnostech. Díky tomu také topný systém nebude zbytečně naddimenzovaný a zároveň bude přiměřená rychlost “protopení” krytiny a zajištění požadovaného komfortu.

Vybírejte podlahovou krytinu s tepelným odporem menším než 0,15 m2.K/W.

Výběr podlahové krytiny ověřte u dodavatele podlahové krytiny.

Za splnění těchto kritérií dnes vyberete snad ze všech typů podlahových krytin.

Doporučení od dodavatele podlahové krytiny

Podlahové topení je velmi běžný systém, který přinese do Vašeho domu maximální komfort. Vámi zvolený dodavatel podlahové krytiny jistě rád doporučí, která krytina podmínky pro použití na podlahové topení splňuje.

Všichni dodavatelé a prodejci kvalitních a luxusnějších podlahových krytin by informaci o tepelném odporu měli rádi poskytnout. Ostatní běžní prodejci na výrobku možná neuvedou přímo tepelný odpor, ale krytinu přímo označují, zda je pro podlahové topení vhodná. A informaci by měli dodat alespoň na vyžádání, pokud si ji budete chtít ověřit.

označení podlahové krytiny vhodné pro podlahové topení

Pro zjednodušení komunikace výrobci často uvádějí rovnou v informacích o výrobku či technické specifikaci informaci, že podlahová krytina je vhodná pro podlahové topení a používají k označení takových produktů příslušnou ikonku “vhodnosti”.

Vhodná podlahová krytina na podlahové topení je ta, kterou chcete

A konkrétně – jaké typy podlahových krytin jsou tedy vhodné na podlahové topení? Při splnění výše uvedených zásad je elektrické podlahové topení vhodné pro všechny běžné moderní podlahové krytiny – dlažbu, vinyl, plovoucí podlahy, lina, koberce, lité podlahy aj.

Takže jakou zvolit podlahu? Z našich referencí uvidíte, že naši zákazníci používají opravdu různé podlahové krytiny, které jim vyhovují:

  • dlažbu
  • vinyl
  • plovoucí podlahu
  • masivní dřevěnou podlahu
  • koberec (koupelnovou předložku, pro dekorativní účely v obývacím pokoji či pro změkčení došlapu)
  • jiné

Vybírejte podle vlastních preferencí takovou krytinu, která bude vyhovovat členům Vaší domácnosti a Vašemu životnímu stylu. V technickém řešení, které si u nás necháte vypracovat, to již zohledníme.

Snad jedinou výjimku tvoří korek, který se občas dříve používal. Ten má sice tu výhodu, že Vás podlahová krytina nebude studit, ale teplo od podlahy Vám nezajistí. Jeho nevýhodou také je, že se hůře udržuje a za čas se neobejdete bez jeho renovace, která Vás i něco bude stát.

Podlahové topení a dřevěná podlaha

Maximální plošný výkon by měl být do 100 W/m2. Ale s tím si nemusíte dělat hlavu – pokud zašlete poptávku do V-systému a doplníte informaci, že požadujete dřevěnou podlahu, návrh tomu přizpůsobíme. A samozřejmě opět platí zásada: tepelný odpor krytiny musí být do 0,15 m2K/W. Konkrétní typ a jak by mělo být podlahové topení provozováno by měl určitě doporučit dodavatel krytiny.

Důležitá je také kvalitní regulace – ještě více než u jiných krytin – vzhledem k tomu, že dřevu nedělají dobře rychlé a výrazné změny teplot, proto je nezbytný kvalitní termostat se správně uloženým podlahovým čidlem. S návrhem technického řešení včetně doporučení vhodného topného prvku a způsobu regulace Vám velmi rádi zdarma pomůžeme. Neváhejte proto poslat poptávku.

Zadat nezávaznou poptávku

Přidat další přílohu

Přihlášení k odběru novinek