Proč je podlahovka pro úsporný dům to nejlepší

Přestože se za posledních 25 let významně posunul způsob, jak se staví nové domy, o elektrickém vytápění novostaveb přetrvávají mýty. A to i mezi odbornou veřejností. Špatnou pověst získalo přímotopné vytápění i mezi některými projektanty a architekty mimo jiné kvůli zcela nevhodným instalacím z 90. let. Přesto se na současném trhu novostaveb prosazuje více jak z 30 %.

Co je přímotopné vytápění?

Možná se budete divit, ale když se zeptáte deseti různých lidí “Co je vlastně elektrické vytápění?”, každý bude mít trochu jinou představu.

Někteří stavebníci si například představují, že elektrické přímotopné podlahové vytápění je realizováno „trubkami s vodou, kde něco topí“ či jej zaměňují za instalace teplovodního vytápění s rozvody v podlaze a s centrálním elektrokotlem, které již ale není považováno za přímotopné. O přímotopné vytápění se jedná tehdy, když topíme přímo v místě spotřeby, tj. dům je bez kotelny.

Obrovskými výhodami tohoto řešení jsou v první řadě jednoduchost samotné instalace (včetně snadných stavebních příprav), 100% účinnost (netopíme např. do komína nebo jiných prostor, kde topit nepotřebujeme) a v neposlední řadě velmi přesná regulace spouštění topení.

Sálavé podlahové topení

Jako přímotopné vytápění upřednostňujeme topné kabely před jinými druhy sálavého topení (stěnové přímotopy, stropní panely, infraobrazy a další), neboť podlahové topení topí přesně tam, kde je to potřeba.

Stejně jako v zimě pravděpodobně nepůjdete do práce v letních botách, ale klidně půjdete bez čepice, i doma se náš organismus bude cítit komfortněji při správném vertikálním rozložení tepla v místnosti s teplem primárně od nohou.

S podlahovým topením se rozdíl teplot v místnosti minimalizuje na rozdíl jednotek stupňů v celém výškovém profilu od podlahy ke stropu, což přispívá nejen k tepelné pohodě, ale také významně snižuje víření prachu.

Vytápění s přesnou regulací

Pro přímotopné podlahové vytápění realizované jako hlavní primárně používáme robustní odporové topné kabely, které plně a především bezpečně nahrazují rozvody s otopnou vodou či radiátory; nejedná se o tzv. samoregulační kabely. Tyto topné kabely jsou zalévány do podlahové konstrukce např. anhydritem a při správném provedení jim tak nehrozí žádné poškození. A snadno se regulují.

Zpravidla navrhujeme takové řízení, aby obyvatel každého pokoje mohl volit svou komfortní požadovanou teplotu (v závislosti na teplotě prostoru i podlahy i dalších zdrojích tepla, např. krbu) a nezávisle na ostatních prostorách domu. Přesto je vše možné nastavovat centrálně, například z mobilního telefonu nebo počítače s velkým monitorem.

Díky takovému způsobu vytápění a regulaci se s elektrickým vytápěním snadno přizpůsobíte i změně provozu domu (cestování, rodičovská dovolená, penze apod.).

Zajimá Vás, jak vypadá dokončený interiér s elektrickou podlahovkou? Podívejte se například na naši realizaci Hlavní vytápění rodinného domu s vinylovou podlahou.

Nebo chcete rovnou spočítat pořizovací náklady pro Váš dům? Pošlete nám poptávku.

Zadat nezávaznou poptávku

Přidat další přílohu

Přihlášení k odběru novinek